BlackBox house

Barlanglakások és művésztelep Noszvajon

Ha csak egy dolog miatt teszed ki a lábad a BlackBox házból, az a noszvaji barlanglakások meglátogatása legyen! A Bükkalja egyik legnagyobb látványosságának múltja és jelene, a hagyomány és a kortárs művészet találkozása el fog varázsolni, ezt garantáljuk!

A barlanglakások múltja

A 17. századtól egészen az 1970-es évekig lakóhelyként is használták az egykori kőbánya üregeiből kivésésett pinceházakat.  A szegény családok maguk vájták a rilolittufa falakba kis, szoba-konyhás otthonaikat. Ügyeltek rá, hogy úgy alakítsák ki az “épületeket”, hogy olyanok legyenek, mint a klasszikus parasztházak. Szobáik falai szépen derékszögben álltak, homlokzatukat fehérre meszelték, az udvarokon ólakat alakítottak ki. 

Ahogy a bortúrákról szóló cikkünkben is említettük, a régi gazdák is kihasználtak a vulkáni hamu kedvező adottságait: pincéket és egyéb terménytárolásra szolgáló helyiségeket vájtak a domboldalakba.

Volt olyan időszak, amikor Noszvaj lakosságának 30 százaléka ilyen barlanglakásokban élt. 1930-ban még 70 család lakott itt, és csak az 1990-es évekre néptelenedett el teljesen.