BlackBox house

Bortúra a pincesoron, borkóstoló a jacuzziban

Tudtad, hogy Noszvaj az egri történelmi borvidék egyik legjobb termőterülete? 

Ha nálunk jársz, mindenképp tegyél egy sétát a hangulatos pincesorokon, kóstold meg a legjobb helyi borokat és hozz is magaddal belőlük, hogy a jakuzziban ülve koccinthass pároddal! 

Élmény borral, kádban

Képzeld csak el, ahogy a bortúra után visszaérve lakosztályodba belemerülsz a pezsgő, meleg vízbe és egy jó noszvaji bort kortyolgatva hátradőlsz! Megáll az idő. Csak te vagy és az ízek. (Meg akit még beengedsz az élménybe.) 

Bortúra a múltban

A Noszvaj-Szomolya hegyközség szőlőültetvényei a Kánya patak menti lankákon, több, mint 200 hektáron terülnek el. Már több száz éve szőlő terem ezeken a dombokon! Ahol pedig szőlő terem, ott bor is készül, pince is épül…

A régi időkben a szőlősgazdák lakóhelyeinek és a pincéknek a jól faragható riolittufa domboldalak adtak otthont. A helyiek pincelakásoknak vagy barlanglakásoknak nevezik ezeket az “építményeket”, melyhez alapanyagot a természet adott, kialakításához pedig csak csákány és kalapács kellett. (A riolittufa talajnak köszönhető az is, hogy az itteni szőlőket szüretelik több év viszonylatában a legmagasabb átlag mustcukorfokkal.) 

Séta a pincék között

A noszvaji pincesor nem hosszú, nem is egybefüggő, de csodás hangulatot áraszt! 

A pincék a falu különböző részein helyezkednek el. A Jókai útra és a nagyimányi domb nyugati és déli oldala felé érdemes elsétálni, ha hagyományos és új pincékben akartok gyönyörködni. Ha pedig a régi nagygazdák pincéi érdekelnek, a Szomolyai út elején nézelődjetek.

Erre találjátok azt a több mint 200 éves pincerendszert és magtárat is, melyek az Almássyak egykori uradalmi épületei közé tartoztak. A Thummerer család újította fel, hogy itt alakítsák ki pincészetüket és látogatóközpontjukat, ahol saját boraikat kóstolhatjátok és vásárolhatjok meg.

Bortúra a föld alatt

A Thummerer pincelátogatás során végigjárhatjátok a 4200 m2-es, tufába vájt pincerendszer összes ágát, megnézhetitek a hagyományos fahordós, a palackos érlelő részt és a rozsdamentes acéltartályokat is. A Thummerer Pince vezetett borkóstolóira 8 fős vagy nagyobb csoportokat várnak. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Bortúra a dűlőkön

A 19. század végéig főleg fehér fajtákat termesztettek errefelé, de ezek az akkori filoxéra járványban kipusztultak. Az új ellenálló fajtákkal elterjedése hozta a vidékre a vörösbor-kultúrát. Mindegy hogy fehér vagy vörös, az biztos, hogy nem sok szebb látvány van a szőlősorok közt lemenő napnál.

Romantikázzatok, piknikezzetek a lankákon!

 

foglalás